Mezi oleji stojí trochu v pozadí, ale stojí za to ho zařadit do svého každodenního jídelníčku. Má nejen příjemnou chuť, ale především je bohatý na látky prospěšné pro organismus.
Tento olej stojí za to zařadit do svého jídelníčku.
Olej z ostropestřce mariánské má slámovou barvu a mírně travnatou chuť. Díky tomu se skvěle hodí do salátů, kaší, tvarohu nebo dokonce brambor. To je jen malá motivace, abyste si ho natrvalo pozvali do své kuchyně. Nejdůležitější jsou jeho vlastnosti, které se po staletí využívají v přírodní medicíně.
Již v dávných dobách psal o ostropestřci Theophrastus z Eresosu, známý jako „otec botaniky“. Dioscorides, Plinius Starší a svatá Hildegarda z Bingenu také oceňovali její léčivé vlastnosti. V 16. století Albrecht von Haller považoval ostropestřec za účinný prostředek při onemocnění jater, což potvrdily i pozdější vědecké výzkumy.
Semena ostropestřce mariánské se po staletí používaly k získávání oleje lisovaného za studena, který zachovává cenné mastné kyseliny . Tento olej by se neměl čistit ani podrobit jiným chemickým procesům, aby si zachoval svou chuť a zdravotní přínosy.
Vlastnosti ostropestřce mariánské
Olej z ostropestřce se vyznačuje především obsahem silymarin – flavonoidního komplexu, který je hlavní účinnou látkou semen ostropestřce. Svým blahodárným účinkem vděčí právě silymarin. Silymarin má silný hepatoprotektivní účinek, což znamená, že chrání buňky jater před poškozením způsobeným toxiny, jako je alkohol nebo drogy. Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem a ostropestřec mariánský podporuje jejich funkce tím, že pomáhá neutralizovat a vylučovat škodlivé látky z těla.
Olej z ostropestřce mariánské podporuje funkci jater
Nenasycené mastné kyseliny omega-6 a omega-9 obsažené v oleji kromě přirozené podpory funkce mozku mají také protizánětlivé účinky. Díky tomu mohou pomoci zmírnit záněty v těle, včetně těch souvisejících s onemocněním kloubů. Snižují také hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a chrání tak před onemocněními krevního oběhu, kožními onemocněními, cukrovkou, revmatoidní artritidou a rakovinou. Olej obsahuje také vitamín E, známý jako „vitamín mládí“, který potlačuje působení volných radikálů odpovědných za stárnutí organismu.
Jak používat ostropestřec mariánský olej?
Nejdůležitější je skladovat ho v tmavé láhvi, nejlépe v ledničce. Tak se neoxiduje a zachová si všechny své vlastnosti. Měl by se používat studený, není vhodný na smažení ani pečení. Je však skvělou základnou pro salátové dresinky, jako je například vinařská zálivka . Můžete ho použít k přípravě pesta místo olivového oleje. Hodí se také jako přísada do koktejlů, na vařené brambory nebo na cereálie. Stojí za to přidat ho do tvarohu k snídani, aby mu dodal více chuti a aroma.
Je však třeba mít na paměti, že se jedná pouze o zdravou dietní podporu, nikoli lék na všechny neduhy. Základem je vždy vyvážená strava, fyzická aktivita a pravidelné kontroly.