- Káva obsahuje kafein, diterpenovou látku, která může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi.
Pro mnoho lidí nezačne dobrý den bez šálku kávy v ruce. Ačkoli je pravda, že se jedná o nejdůležitější nápoj k snídani, někteří lidé přiznávají, že během dne vypijí více než jeden šálek. Není divu, že je to jeden z nejkonzumovanějších nápojů na světě, a jedním z důvodů, kromě toho, že nám pomáhá vstávat brzy ráno, je jeho dlouhý seznam zdravotních výhod: předchází tukové chorobě jater, tlumí bolesti hlavy a podle některých studií mimo jiné předchází vzniku onemocnění, jako je rakovina.
Co však neví všichni, je to, že kromě výběru kvalitních kávových zrn a konkrétní odrůdy má vliv také způsob přípravy . A ne, nemluvíme o chuti, ale spíše o vlivu, který může mít na naše zdraví, aniž bychom si toho všimli.
Káva a cholesterol?
To, co bylo kdysi zamýšleno jako jednoduchá šálek kávy, nyní zahrnuje svět intrik. Různé druhy zrn, speciální kavárny, nekonečné nuance a chutě a dokonce i různé způsoby přípravy. A to, čeho si dosud nikdo nebyl vědom, nám prozrazuje doktorka Karen Alarcón, gastroenteroložka a endoskopistka, v jednom ze svých příspěvků na Instagramu. „Bylo provedeno několik studií, protože káva obsahuje kafein , diterpenovou látku, která může zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi,“ začíná.
Ať je to těžké uvěřit, pravdou je, že způsob přípravy šálku kávy může mít přímý vliv na hladinu cholesterolu , zejména toho špatného. Chtěl také zdůraznit, že tento nápoj je jasně kontraindikován pro osoby s diagnostikovanou vysokou hladinou cholesterolu a že „ideální variantou by bylo nahradit jej zeleným čajem nebo jiným antioxidačním nápojem“, vysvětluje.
Nejlepší způsob přípravy kávy
S vědomím těchto skutečností je zcela přirozené, že se naskýtá otázka: jak ji nejlépe připravit? Doktor Alarcón varuje před jednou z nejrozšířenějších metod: „Espresso je káva, která může nejvíce zvýšit hladinu cholesterolu, následuje káva z french pressu.“
Na druhou stranu existují i jiné metody, které jsou v tomto ohledu zdravější. „Pak je tu instantní nebo rozpustná káva a konečně ta, která uvolňuje nejméně diterpenů a nejméně zvyšuje hladinu cholesterolu: papírová filtrovaná káva,“ vysvětluje. Je pravda, že tato metoda s postupem let ztrácí na popularitě kvůli modernějším strojům, ale je velmi jednoduchá a výsledky jsou bezkonkurenční.