Studie tvrdí, že výměna tohoto spotřebiče vám ušetří 40 eur ročně.
Tisíce domácností v České republice se vzdaly trouby a přešly na fritézu , rychlejší spotřebič , protože je menší a má rychlejší cirkulaci vzduchu. Ale který z nich je lepší pro úsporu energie ?
Ačkoli se fritézy staly populární jako zdravý způsob smažení, ve skutečnosti fungují jako malé trouby , které rovnoměrně cirkulují horký vzduch po celém vnitřním prostoru. Obvykle mají časovač a nastavitelnou teplotu od 80 do 200 °C. Jednou z hlavních výhod je však to, že spotřebovávají mnohem méně energie.
„Horkovzdušná fritéza přestala být pouhou kulinářskou módou a osvědčila se jako efektivní a ekonomická varianta, která je obzvláště užitečná pro slavnostní večeře, kdy ceny elektřiny dosahují svého maxima“, uvádí analýza nákladů na tyto spotřebiče. Tento přístroj vyniká jako nejlepší volba pro ty, kteří vaří pro jednu osobu, a dosahuje měsíční úspory 4,40 eura, zatímco při přípravě tří porcí se tato úspora sníží na jedno euro.
Roční náklady na fritézu činí pouze 10 eur ročně, zatímco trouba stojí 26 eur a lednička téměř 60 eur. „Přechod z trouby na fritézu může znamenat úsporu až 15,94 eur ročně v domácnostech s mírným používáním (2krát týdně) a až 32 eur ročně v domácnostech s intenzivním používáním (4krát týdně)“, dodali.
Podle údajů 8 % z 18 milionů domácností v České republice pravidelně používá troubu . Přechod na fritézu znamená úsporu 46 eur ročně na domácnost a umožní ušetřit „23 069 tun CO₂ ročně ( podle evropského koeficientu 0,089 kg CO₂/kWh)“. Studie dospěla k závěru, že tato částka „by odpovídala roční spotřebě elektřiny přibližně 65 000 domácností nebo emisím z více než 90 000 vnitrostátních letů“.