Jednoduchý způsob, jak vyčistit italskou kávovar a nechat ji vypadat jako novou (i když jste ji několik měsíců nepoužívali)

Jednoduchý způsob, jak vyčistit italskou kávovar a nechat ji vypadat jako novou (i když jste ji několik měsíců nepoužívali)

Nejjednodušší způsob, jak odstranit vodní kámen a skvrny od rzi z italských kávovarů.

V dětství jsem vždycky slýchával, že italské kávovary se nesmí mýt, protože „čím víc je používáte, tím jsou chutnější“. Říkali, že vrstva olejů, která se uvnitř hromadí, s každou další šálkem kávy chuť zesiluje.

Chyba! Nesprávné čištění kávovaru nejenže kazí kávu a dodává jí hořkou příchuť, ale může také poškodit vaše zdraví.

Pokud kávovar skladujete s vlhkými kávovými sedlinami, může se v něm objevit rez, plíseň a další nepříjemné věci, které nebudete chtít pít.

Typické chyby při čištění italské kávovaru

Jednoduchý způsob, jak vyčistit italskou kávovar a nechat ji vypadat jako novou (i když jste ji několik měsíců nepoužívali)

K seznamu chyb je třeba přidat všechny chyby, které se dělají při čištění, počínaje mytím mýdlem . Čisticí prostředky, zejména silně parfémované, mohou zanechávat usazeniny, které mění chuť kávy.

Spěch při čištění nepomáhá. Často kvůli nedostatku času pouze umyjeme nádržku na vodu a horní část a opláchneme trychtýř, aniž bychom vyjmuli filtr nebo gumové těsnění.

Právě v těchto zapomenutých místech mohou zůstat vlhké zbytky kávy, které vedou k plísním a nepříjemným pachům. Kromě toho se může filtr ucpat, což brání dostatečnému tlaku pro správnou extrakci kávy.

Další častou chybou je zapomenout na pojistný ventil umístěný v nádržce na vodu. V ideálním případě se ujistěte, že není ucpaný, a v případě potřeby jej vyčistěte špendlíkem nebo párátkem.

Chybou je také otírání vlhkým hadříkem za účelem čištění nebo skladování bez úplného vysušení, protože to může vést k rezivění. Vždy je lepší nechat jej vyschnout na vzduchu a skladovat rozebraný.

Bialetti , nejoblíbenější značka italských kávovarů, doporučuje kávovar po každém použití umýt pouze vodou a vyvarovat se výše zmíněných chyb.

Trik, jak oživit velmi špinavý italský kávovar

Je neobvyklé, když kávovar, který nebyl delší dobu používán, má viditelné vápenaté usazeniny nebo skvrny od rzi, když se ho chystáme použít . Kdo nenašel takový kávovar v venkovském domě?

V takových podmínkách mytí pouze vodou nezaručí, že dostanete šálek dobré kávy. Ale existuje trik, který vám pomůže vyčistit italskou kávovar a nechat ji jako novou. Vše, co potřebujete, je ocet.

Co uděláme, je, že připravíme směs stejných dílů vody a octa, nejlépe bílého, a naplníme jí nádržku. Vložíme (prázdný) trychtýř, uzavřeme kávovar a postavíme ho na sporák, jako bychom vařili kávu.

Jednoduchý způsob, jak vyčistit italskou kávovar a nechat ji vypadat jako novou (i když jste ji několik měsíců nepoužívali)

Pod tlakem a párou, které vznikají při zvýšení teploty, octová směs stoupne a vyčistí zevnitř všechny trubky a filtry , odstraní pachy a zaschlé vodní kámen a zbytky rzi. Pokud je voda velmi špinavá, lze proces opakovat.

Po použití této metody důkladně opláchněte všechny části horkou vodou. Ve skutečnosti je vhodné proces opakovat ještě jednou nebo dvakrát, pouze s vodou, aby se odstranily zbytky octa.

Pokud se na povrchu náhodou vyskytuje velmi hluboká skvrna od rzi, můžete na ni nanést trochu suché jedlé sody a otřít, aby abrazivní účinek této směsi pomohl skvrnu odstranit.

Co by se nemělo dělat, je míchat jedlou sodu s octem, protože kvůli šumění, které se při tom uvolňuje, se může zdát, že směs „působí“ na skvrnu.

Stane se opak , což pouze znamená, že se navzájem neutralizují a ztrácejí účinnost, kterou oba produkty měly samostatně.