Položte jej na rošt a otřete. Váš gril bude čistší než kdykoli předtím

Položte jej na rošt a otřete. Váš gril bude čistší než kdykoli předtím

Začátek grilovací sezóny často začíná zklamáním: místo lákavé vůně vepřové krkovičky cítíte zápach spáleniny a starého tuku. Špinavý gril je navíc nebezpečný pro zdraví. Jak jej vyčistit?

Jak vyčistit špinavý gril?

Čistý gril není výstřelek, ale základ zdravého a chutného grilování. Pomocí jednoduchých domácích metod může váš gril zářit jako nový po celou sezónu. A vy se budete moci soustředit na to nejdůležitější: vůni, chuť a radost ze společného hodování.

Rošt nemá rád chemikálie.

Položte jej na rošt a otřete. Váš gril bude čistší než kdykoli předtím

Tento duet zná každá babička a… každý rošt. Smíchejte několik lžic jedlé sody s peroxidem vodíku, až vznikne hustá pasta. Naneste směs na špinavý rošt, počkejte několik minut a vezměte tvrdý kartáč. Čištění bude mnohem snazší a mastné usazeniny a připálené zbytky zmizí beze stopy.

Ocet a sůl – pár pro speciální úkoly

Pokud rošt vypadá spíše jako uhlí než kov, ponořte jej do misky s vodou a octem (v poměru 1:1) a po několika hodinách použijte hrubou sůl jako přírodní peeling. Můžete také přidat trochu tekutého mýdla, aby tuk doslova stékal pod houbu. Tato metoda nejen účinně čistí, ale také neutralizuje pachy.

Trik s cibulí – rychlá pomoc při grilování

Položte jej na rošt a otřete. Váš gril bude čistší než kdykoli předtím

Opravdu to funguje! Rozkrojte cibuli na polovinu, napíchněte ji na vidličku nebo špíz a otřete jí horký rošt. Přírodní enzymy v cibuli změkčují usazeniny a působí jako dezinfekční prostředek. Je to ideální způsob, jak rychle osvěžit gril v sezóně, kdy nemáte čas na dlouhé čištění.

Nejlepší způsob, jak udržet gril v čistotě? Pravidelnost. Po každém grilování, dokud je rošt ještě teplý, otřete ho papírovou utěrkou nebo kartáčem. Zabere to jen minutu a ušetří vám to hodiny čištění později.

Pamatujte! Vyhněte se spalování potravinových odpadů na ohni – při tom vznikají toxické látky, které se usazují na nových potravinách. Nepoužívejte také silně žíravé čisticí prostředky – mohou nejen poškodit povrch roštu, ale také zanechat chemickou pachuť na potravinách.