Banány jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, především proto, že se snadno konzumují, ale také kvůli svým četným zdravotním přínosům, jako je například obsah draslíku. S postupem času však často podléhají zkáze, proto je důležité je konzumovat včas.
Banány produkují velké množství ethylenu, což vede k jejich rychlému zkažení. Pokud je dáte příliš blízko k jiným druhům ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky, pravděpodobně je potká stejný osud.
Takto můžete prodloužit trvanlivost banánů až na 10 dní.
Naštěstí dnes existuje jednoduchý trik, díky kterému banány vydrží až o deset dní déle. Stačí je nechat na kuchyňském stole, kde zůstanou čerstvé a nebudou překážet.
Samozřejmě je nestačí jen tak položit. Nejprve je musíte zabalit do hliníkové fólie, která zpomalí uvolňování ethylenu tím, že zakryje stonky, a pak se budete muset postarat o to, abyste je později odložili do rohu.
Pokud nemáte po ruce alobal, můžete také použít polyetylenovou fólii – typický průhledný plast používaný k uchovávání potravin.
Vlastnosti banánů
Banány jsou výživné ovoce, které má mnoho zdravotních výhod. Tyto plody jsou známé vysokým obsahem draslíku, vlákniny a vitamínů .
Draslík pomáhá nervovému a svalovému systému správně fungovat . Proto někdy vidíme, jak vysoce výkonní sportovci jedí banány.
Zároveň obsahuje tryptofan – aminokyselinu, která může pozitivně ovlivňovat náladu těch, kteří ji konzumují.