V Jižní Americe je Argentina jednou ze zemí s nejvyšší spotřebou kávy na obyvatele. V průměru 1,4 kg na osobu ročně. Tento nápoj je oblíbený nejen pro svou chuť, ale také pro své zdraví prospěšné účinky. Každý, kdo navštěvuje bary, kavárny nebo coffee shopy, které se v poslední době staly módní, si všimne detailu, který se opakuje ve všech z nich: káva se podává se sklenicí vody.
Mnozí tento akt interpretují jako prostý projev zdvořilosti, ale pravda je, že za tím stojí důvod . Asi 80 % Argentinců pije kávu doma, ale málokdo ví, že sklenice vody, která doprovází nápoj, musí být součástí rituálu , ať už je to k snídani nebo kdykoli jindy během dne.
Hlavní funkcí sklenice vody nebo sodovky – v závislosti na kavárně – je očistit patro . Napít se před kávou pomáhá ještě více vychutnat její chuť a aroma. Děje se tak proto, že neutralizuje předchozí chutě, jako je jídlo nebo cigarety. To je důležité také během půstu, protože chrání žaludek tím, že zvlhčuje sliznice úst a jícnu, což může pomoci zmírnit pálení žáhy nebo pálení u lidí citlivých na kofein.
Vodu však pijte nejen před konzumací kávy, ale i po ní. Kromě výhod je to užitečné, protože pomáhá odstranit nepříjemný zápach z úst, zmírňuje pachuť v ústech a obnovuje vodní rovnováhu, zejména pokud člověk vypil více než jednu šálek. Ačkoli ne v takové míře jako mate, káva má také močopudné vlastnosti…
Tento zvyk lze snadno přizpůsobit doma. Stačí si vedle šálku kávy nalít malou sklenici vody nebo sodovky a výrazně si tak zlepšíte osobní zážitek, upoutáte pozornost ostatních lidí u stolu a dodáte snídani nebo svačině rafinovanější nádech.
Podle odborníků lze vypít maximálně 3-4 šálky kávy denně , ale ne více. Zlepšuje duševní a fyzickou výkonnost , snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění a cukrovky , chrání játra , snižuje riziko některých druhů rakoviny , zlepšuje náladu a snižuje riziko deprese , má antioxidační vlastnosti .
Kávu by měli vynechat jen lidé, kteří trpí úzkostí, nespavostí, nekontrolovatelnou hypertenzí nebo těhotné ženy, protože u citlivých lidí může způsobit pálení žáhy, nervozitu nebo zrychlený srdeční tep, zejména pokud je překročena doporučená dávka kofeinu 300–400 miligramů denně.
Voda nebo sodovka? Co je lepší pít k kávě?
Pravdou je, že kromě důležitosti hydratace před a po konzumaci tohoto nápoje existuje rozdíl mezi vlastnostmi vody a sodovky. Kromě toho, že si každý vybírá podle osobního vkusu nebo podle toho, co podávají v různých kavárnách v okolí, sodovka má další výhodu .
Vzhledem k tomu, že sodovka je sycená oxidem uhličitým, pomáhá dodatečně očistit chuťové receptory před nebo po konzumaci kávy . Kromě toho osvěžující pocit, když je vychlazená, dobře kontrastuje s teplem a intenzitou tohoto charakteristického nápoje. Z tohoto důvodu ji mnozí volí jako doplněk, i když v této roli má také více výhod než voda.
Ačkoli původ tohoto zvyku se liší, předpokládá se, že vznikl ve vídeňských kavárnách, které vznikly v 17. století po odchodu Osmanské říše. I tehdy byl nápoj doprovázen malým množstvím vody.