Správná hygiena kuchyňského nádobí je rozhodující pro odstranění všech patogenních mikroorganismů, které se mohou nacházet na povrchu.
Tuk, který ulpívá na hrncích a pánvích, je jedním z nejčastějších problémů v kuchyni, zejména po přípravě pokrmů s vysokým obsahem tuků, kvůli čemuž se proces čištění pro mnoho lidí stává únavnou činností.
V této souvislosti, ačkoli jedlá soda a ocet jsou dva velmi oblíbené čisticí prostředky, existuje domácí trik, který lze použít s jinou složkou, která je přítomna téměř v každé domácnosti, a který může tento proces usnadnit.
„Kouzelný“ recept na odstranění mastnoty ulpělé na pánvích a hrncích
Citron je díky svým výhodám při čištění složitých povrchů považován za skutečný „přírodní odmašťovač“.
Vysoký obsah kyseliny citronové v tomto ovoci umožňuje snadnější rozpouštění olejů a tuků, což z citronu dělá vynikající prostředek pro úklid domácnosti.
Jak odstranit mastnotu z hrnců a pánví
Chcete-li použít citron jako čisticí prostředek, nejprve vymačkejte šťávu na mastné povrchy, položte na ně slupku a přidejte vodu. Poté vložte plechy do trouby předehřáté na 100 °C a nechte je odpočinout.
V případě hrnců je důležité se před provedením tohoto postupu ujistit, že jsou vhodné pro použití v troubě.
Pokud některý z kuchyňských potřeb není vhodný, můžete citronovou šťávu, kůru a vodu nechat na namazaném povrchu a poté jej umýt jako obvykle.
Jak zabránit ulpívání tuku na troubě a pekáčech
Abyste zabránili hromadění tuku na povrchu prvků během vaření , můžete přijmout určitá preventivní opatření, jako například:
- Používejte plechy s vysokými okraji, aby se zabránilo rozstřikování tuku.
- Používejte nádobí s nepřilnavým povrchem.
- Vyberte si keramické nebo silikonové plechy vhodné pro vaření.
- Používejte kuchyňský sprej, aby se jídlo nepřipálilo.
- Všechno nádobí umyjte ihned po použití.