Věděli jste, že jahody patří do čeledi růžovitých? Ano, správně, jak plody, tak květy patří do čeledi růžovitých, dvouděložných rostlin řádu růžovitých. Do této skupiny patří také další často konzumované druhy ovoce, jako jsou třešně, jablka a maliny .
Jak skladovat jahody, aby zůstaly čerstvé
Měli byste také vědět, že jahody jsou velmi citlivé a snadno se kazí kvůli vysokému obsahu vody a jemné struktuře. To je činí náchylnými k plísním a fyzickému poškození, což zkracuje jejich životnost ve vaší domácnosti. Vzhledem k tomu, že nejsou levné, mohou vám zkazit týdenní zásoby.
Více než jen skladování na vhodném místě , klíčem k uchování jahod je dodržování postupu před správným skladováním . Prvním krokem je dezinfekce jahod v roztoku obsahujícím bělidlo nebo ocet, které prodlužují jejich trvanlivost. Namočte je do této směsi na několik minut před skladováním; to pomáhá odstranit spóry a bakterie, které způsobují kažení.
Poté je důkladně osušte a až budou dostatečně suché, vložte je do vzduchotěsné nádoby nebo někam, kde se dá dobře uzavřít . Nezapomeňte dovnitř vložit ubrousek, který absorbuje případnou vlhkost. Nezapomeňte je také pravidelně kontrolovat a nezapomeňte je sníst. I když jsou správně skladovány, nejsou věčné.
Proč je úplné hermetické uzavření ovoce nejlepší volbou
Vakuové uzavření je metoda, která spočívá v odstranění veškerého vzduchu z obalu, což slibuje prodloužení jeho trvanlivosti a doby použitelnosti. Takové uzavření se obvykle provádí pomocí nepropustného plastu; v současné době však existují nádoby Tupperware, které lze tímto způsobem uzavřít pomocí speciálního nástroje.
Tajemství spočívá v tom, že balení potravin v průběhu času snižuje ztráty a velké množství antioxidantů ulpívá na potravinách a vytváří tepelný efekt, který je pro produkt prospěšný. Pomáhá také zachovat nutriční vlastnosti potravin díky absenci vzduchu; zabraňuje šíření mikroorganismů, které způsobují růst plísní nebo bakterií; zpomaluje degradaci enzymů, tj. zabraňuje oxidaci tuků a vitamínů; a zabraňuje hnědnutí sacharidů.